PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I JARMUŻEM

4.5 (181 ocen)

Inna wersja pierogów również bardzo smaczna dla tych którzy czasem lubią odejść od tradycji.

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    1 żółtko
    4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    1/2 szklanki ciepłej wody
    sól

    Farsz:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    1 szklanka świeżego jarmużu
    1/3 szklanki żółtego sera gouda lub cheddar
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2-3 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz

    masło do polania




Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków. Jarmuż sparzyć wrzątkiem. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek pokroić drobno i zrumienić na tłuszczu.Dodać sparzony i odsączony jarmuż, lekko ppoddusić.Jeśli potrzeba jarmuż podzielić na mniejsze części.Dodać do ziemniaków. Ser zetrzeć na tarku o grubych oczkach dodać do ziemniaków doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.. Wszystko razem wymieszać.
  • 2. Ciasto:Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
  • 3. Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierogi.
  • 4. W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gatować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
  • 5. Przed podaniem polać roztopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować