Pierogi z ziemniakami i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.Odcedzić i przecisnąć przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków. Jarmuż sparzyć wrzątkiem. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek pokroić drobno i zrumienić na tłuszczu.Dodać sparzony i odsączony jarmuż, lekko ppoddusić.Jeśli potrzeba jarmuż podzielić na mniejsze części.Dodać do ziemniaków. Ser zetrzeć na tarku o grubych oczkach dodać do ziemniaków doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.. Wszystko razem wymieszać.
2.Ciasto:Ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.Ciasto przełożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło"
3.Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy, szklanką wykrawać krążki. Łyżeczką nakładać farsz i zlepiać pierogi.
4.W garnku zagotować wodę, lekko posolić. Pierogi wrzucać partiami na wrzątek, gatować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić za pomocą łyżki cedzakowej.
Komentarze