Drożdżowe pierogi z jarmużem i serem feta

0 (0 ocen)

Pyszna przekąska, którą można zabrać do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 kg mąki pszennej typ 500
    10 dag masła
    3 dag świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko


    Nadzienie:
    3-4 dorodne łodygi jarmużu
    25 dag sera feta
    1 główka czosnku (mała)
    ½ słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
    2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
    sól i pieprz do smaku
    1 jajko (do posmarowania ciasta)
    2 łyżki czarnuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe pierogi z jarmużem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe pierożki z jarmużem i serem feta 1. Rozczyn: Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć cukrem, zalać połową ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


    Masło roztopić, ostudzić.
    Do przesianej mąki wlać aktywne drożdże, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajko, sól i na końcu masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • Drożdżowe pierożki z jarmużem i serem feta 2. Farsz: Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć łodygę i drobno pokroić. Czosnek i pomidory suszone drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i pomidory, kolejno dodać jarmuż i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Połączyć z rozkruszoną fetą.
  • Drożdżowe pierogi z jarmużem i serem feta 3. Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek nakładać po łyżeczce farszu dokładnie sklejając brzegi.
  • Drożdżowe pierogi z jarmużem i serem feta 4. Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby jeszcze podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować