Pyszna przekąska, którą można zabrać do pracy czy szkoły.
Składniki:
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typ 500
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
Nadzienie:
3-4 dorodne łodygi jarmużu
25 dag sera feta
1 główka czosnku (mała)
½ słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
sól i pieprz do smaku
1 jajko (do posmarowania ciasta)
2 łyżki czarnuszki
Drożdżowe pierogi z jarmużem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Mleko podgrzać. Drożdże rozetrzeć cukrem, zalać połową ciepłego mleka i wsypać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masło roztopić, ostudzić.
Do przesianej mąki wlać aktywne drożdże, resztę ciepłego mleka, roztrzepane jajko, sól i na końcu masło. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 1 godz.w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2.Farsz: Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć łodygę i drobno pokroić. Czosnek i pomidory suszone drobno pokroić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek i pomidory, kolejno dodać jarmuż i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Połączyć z rozkruszoną fetą.
3.Ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na środek nakładać po łyżeczce farszu dokładnie sklejając brzegi.
4.Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierogów posmarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu, aby jeszcze podrosły. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ok. 15-20 minut do zrumienienia.
Komentarze