Pierogi z twarogiem i jagodami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Farsz z dobrej jakości białego sera, jagód i cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią zawinięty w cienkie, delikatne ciasto. Gdy robię te pierogi to wiem, że lato jest już w pełni.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 600 gramów
    - jajka: 1 sztuka
    - woda gorąca: 1 szklanka
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - jagody: 2 szklanki
    - twaróg: 150 gramów
    - cukier aromatyzowany wanilią (domowy): 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z twarogiem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi z twarogiem i jagodami 1. CIASTO: mąkę przesiej, zrób dołek, wbij jajko. Dodaj sól, wlej olej i wyrabiaj ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta uformuj kulę i zostaw na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło.
  • 2. FARSZ: jagody opłucz i osusz, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem i jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną.
  • 3. Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto. Wytnij kółka szklanką, nakładaj wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlep brzegi.
  • 4. Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
  • 5. Podawaj posypane cukrem aromatyzowanym wanilią i polane roztopionym masłem.
  • 6. *3minuty to czas gotowania jednej partii pierogów, a 120 minut, to łączny czas lepienia i gotowania wszystkich pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować