Farsz z dobrej jakości białego sera, jagód i cukru aromatyzowanego prawdziwą wanilią zawinięty w cienkie, delikatne ciasto. Gdy robię te pierogi to wiem, że lato jest już w pełni.
Pierogi z twarogiem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: mąkę przesiej, zrób dołek, wbij jajko. Dodaj sól, wlej olej i wyrabiaj ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego ciasta uformuj kulę i zostaw na kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło.
2.FARSZ: jagody opłucz i osusz, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Twaróg rozgnieć widelcem, wymieszaj z cukrem i jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną.
3.Stolnicę posyp mąką, rozwałkuj ciasto. Wytnij kółka szklanką, nakładaj wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlep brzegi.
4.Pierogi wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj 3 minuty od wypłynięcia.
5.Podawaj posypane cukrem aromatyzowanym wanilią i polane roztopionym masłem.
6.*3minuty to czas gotowania jednej partii pierogów, a 120 minut, to łączny czas lepienia i gotowania wszystkich pierogów.
Komentarze