Pierogi z płuckami i okrasą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przedstawię wam kolejne danie które kojarzy mi się z moim dzieciństwem, dla niektórych pewnie to będzie ble, fuj itp. dla mnie nie. Jak u was nazywa się płucka ? bo u nas mówią na nie również lekkie. Powiem wam że to danie jest najlepszym i najsmaczniejszym daniem z mego dzieciństwa, choć ja nie jestem wybredna co do jedzenia. A pierogi uwielbiam robić a jeszcze bardziej jeść.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na farsz :

    1,5 kg ugotowanych płuc wieprzowych,

    2 cebule 300 g,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

    2 kawałki słoniny 200 g.



    składniki na ciasto :

    4,5 szklanki mąki tortowej ( szklanka pojemność 210 ml ),

    2 szklanki przegotowanej gorącej wody,

    1 łyżeczka soli,

    3 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z płuckami i okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Płuca dwa kilogramy i dwieście gram ugotować w osolonej wodzie do miękkości dzień wcześniej, ugotowane przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Następnego dnia zmielić płucka w maszynce z drobnym sitkiem.
  • pierogi 2. Gdy mamy już zmielone płucka na patelnię dodać około trzech łyżek smalcu ze skwarek i usmażyć na tym smalcu cebulkę na lekko brązowo, dodać do zmielonych płucek usmażoną cebulkę i wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia się płucek z cebulką.
  • pierogi 3. Jak już mamy przygotowany farsz z płucek. Do miski wsypać mąkę oraz sól, następnie wlać gorącą wodę i szybkim ruchem łyżki wymieszać do połączenia się mąki z wodą aby mąka się nie zaparzyła.
  • pierogi 4. Jak już łyżką mamy wymieszaną mąkę z wodą gorącą, wtedy ręką wyrabiać ciasto ( uwaga ponieważ ciasto jest mocno gorące ). Gdy mamy już wyrobione ciasto i czuć jego miękkość wlać olej i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie cały olej. Wyrobione pozostawić pod ściereczką aby odpoczęło.
  • pierogi 5. Gdy ciasto odstało swój czas aby odpoczęło podzielić je na trzy części. Każdą z części położyć na stolnicy wysypanej mąką, wierzch ciasta również obsypać mąką. Ciasto jest bardzo mięciutkie i pomimo odstania swego czasu cały czas jest cieplutkie.
  • pierogi 6. Każdy kawałek ciasta rozwałkować nie za cienko, szklanką wycinać kółka. Brać jedno wycięte kółko rozciągnąć je dłońmi i nałożyć łyżkę przygotowanego farszu.
  • pierogi 7. Zlepiając pierogi zaczynamy kleić od środka następnie od boków i skleić całe dowolnie ( ja poszłam na łatwiznę i sklejałam normalnie nie ozdobnie ale kiedyś wymyślę inny wzorek ).
  • pierogi 8. Z tego przepisu wyszło mi pięćdziesiąt pięć sztuk pierogów. Do garnka wlać wodę posolić ją, gdy się zagotuje woda wkładać pierogi i od czasu wypłynięcia na wierzch zmniejszyć ogień i gotować na wolnym około 5 minut co jakiś czas zamieszać.
  • pierogi 9. Ugotowane pierogi wykładać na talerze za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody z gotujących się pierogów. Najlepiej układać je tak aby się nie skleiły, ponieważ po ostygnięciu będą się rozrywać jak będą posklejane.
  • pierogi 10. Tak przygotowane pierogi podałam ze skwarkami usmażonymi ze słoninki. To kolejne danie i wspomnienia z mego dzieciństwa, tanie a jakie smaczne. Ciasto na pierogi wyszło mi tak idealne i mięciutkie że aż rozpływało się w ustach i nawet po ostygnięciu nadal są mięciutkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować