Pierogi z płuckami

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Trudny

W moim rodzinnym domu były to chyba najlepsze pierogi. Do dziś wspominam je z sentymentem.

  • 55 min
  • Dla 8 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    2 szklanki mąki pszennej
    około 170 ml gorącej wody

    SKŁADNIKI NA FARSZ:
    1 kg płucek wieprzowych
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 pietruszka
    1 marchewka
    1-2 cebule
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    sól, pieprz
    ORAZ: do podania cebulka podsmażona na oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE FARSZU:
    Płucka opłucz, odkrój i odrzuć twardsze części. Pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i odstaw na ok. pół godziny.
    Ponownie opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę wody, liście, ziele oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj do miękkości (ok. 1, 5 godziny).
    Odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
    Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dołóż płucka i dopraw solą oraz obficie pieprzem.
    Na koniec wbij jajka i wymieszaj.
  • 2. PRZYGOTOWANIE CIASTA PIEROGOWEGO:
    Mąkę zalej gorącą wodą, wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsyp więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
    Rozwałkuj, wykrawaj koła, nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
  • 3. Gotuj w mocno osolonej wodzie, 3-4 minut od wypłynięcia.
    Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką.

Porady

Możesz sklejać pierogi w dowolny sposób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować