Pierogi z płuckami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Płucka opłucz, odkrój i odrzuć twardsze części. Pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i odstaw na ok. pół godziny.
Ponownie opłucz i zalej wodą. Dodaj 1 łyżkę wody, liście, ziele oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj do miękkości (ok. 1, 5 godziny).
Odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.
Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dołóż płucka i dopraw solą oraz obficie pieprzem.
Na koniec wbij jajka i wymieszaj.
2.PRZYGOTOWANIE CIASTA PIEROGOWEGO:
Mąkę zalej gorącą wodą, wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsyp więcej mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut, aby ciasto odpoczęło.
Rozwałkuj, wykrawaj koła, nakładaj farsz i sklejaj pierogi.
3.Gotuj w mocno osolonej wodzie, 3-4 minut od wypłynięcia.
Podawaj z podsmażoną na oleju cebulką.
Komentarze