Pierogi z parmezanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierogi to ulubione danie męża, ale muszą być przypieczone na czerwono. Ja lubię kuchnię włoską, zamieniłam ser biały tradycyjny serem typu włoskiego, posypałam parmezanem. Wyszła niezła krzyżówka.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki
    100 ml wody ciepłej
    żółtko
    łyżeczka oleju
    szczypta soli
    Na farsz:
    cebula
    ziemniaki pół kg
    ser typu włoskiego 200 g
    parmezan do posypania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz: ugotować ziemniaki, wystudzić. Dodać ser, cebulkę poszatkowaną i podsmażoną. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wyrobić na gładką masę.
  • 2. Przygotować ciasto: Wyrobić ciasto na pierogi z mąki, żółtka, wody i oleju. rozwałkować. Powykrawywać szklanką krążki i nakładać farszem serowo-cebulowo-ziemniaczanym. Sklejać w pieroga.
  • pierogi z parmezanem 3. Wrzucać na gotującą się wodę. Wyciągać po ok. 5 minutach od wypłynięcia na wierzch. Podsmażać na odrobinie oleju na złoty kolor. Pod koniec oprószyć parmezanem.

Porady

Aby pierogi nie przywarły do patelni, olej musi być gorący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować