Wyglądają super, smakują jeszcze lepiej,są całkowicie naturalne-nie farbkowane. Do barwienia ciasta używa się wody spod szpinaku, który dodajemy do farszu. Więcej na blogu :)
60 min
Składniki:
350g mąki pszennej typ 550
200ml zielonego wrzątku (sok spod szpinaku po odciśnięciu z gorącą wodą)
30g rozpuszczonego masła
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonej kolendry opcjonalnie
Farsz:
3-4 ząbki czosnku
jedna duża cebula
500g szpinaku
sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku
100ml śmietanku 30%
ser feta 60g
Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać , dodać sól i czosnek,kolendrę. Szpinak rozmrażany w miseczce dokładnie odcisnąć z soku, który następnie przecedzamy przez sitko. Przelewamy sok do rondelka i rozcięczamy wodą aby uzyskać sumę 200ml zielonego roztworu. Zagotować. Masło rozpuścić w zielonym wrzątku.
Całość przelewamy do mąki z przyprawami i zagniatamy elastyczne ciasto. Na początku trzeba ciasto mieszać łyżką ponieważ jest bardzo gorące! Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie podsypując delikatnie mąką wałkujemy placek z którego wycinamy dowolnej wielkości krążki.
2.Przygotowanie farszu:
czosnek z cebulką zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak,śmietankę i smażyć dopóki całość mocno nie zgęstnieje. Farsz wystudzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać pokruszony ser feta.
Nakładamy zimny farsz i lepimy pierożki.
Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia.
Podajemy oprószone parmezanem lub z sosem czosnkowym.
Komentarze