Pierogi z kurczkiem,szparagami i kiszoną

0 (0 ocen)

Pierwszy raz robiłam ciasto do pierogów na jogurcie naturalnym,ale od tej pory będę robić tak stale bo są przepyszne:))

Składniki:

  • Ciasto:

    3,5 szklanki mąki typ 650+ do podsypania
    250 g jogurtu naturalnego
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:

    3 białe szparagi
    3/4 pęczka zielonych szparagów
    400 g mięsa drobiowego (filet,gulasz lub rosołowe)
    garść kiszonej( średniej wielkości)
    1 cebula
    sól,pieprz do smaku
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    2 łyżki śmietany 12%

    Dodatkowo:

    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka soli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kurczkiem,szparagami i kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki zmielić 1. Farsz: Szparagi obrać i umyć. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do miękkości.Odcedzić i ostudzić. Kapustę odcisnąć,przepłukać,zalać wodą i także ugotować do miękkości. Odcedzić i zostawić aby dobrze odciekła i ostygła.Drób umyć,osuszyć,zalać wodą,ugotować. Oczywiście do miękkości ( pamiętać o zbieraniu szumowiny z powierzchni). Wyjąć na talerz i ostudzić. Wszystkie przestudzone składniki farszu zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do miski. Cebulę obrać,pokroić w średnią kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do farszu. Doprawić do smaku i dodać śmietanę,dobrze wymieszać,odstawić do lodówki na około 30-45 minut.
  • etapy szykowania pierogów 2. Ciasto na pierogi: Do dużej miski przesiać mąkę,dodać jogurt,sól oraz jajko i wyrabiać ciasto. Powinno być elastyczne,miękkie i za bardzo się nie kleić do dłoni. Przygotowanie pierogów: Z ciasta uformować kulę,podzielić ją na 4 części. Wziąć pierwszą część i rozwałkować na placek ( ale nie za cienki),kubkiem ( średniej wielkości )wycinać kółka. Na krążek ciasta kłaść około 1,5 łyżeczki farszu i zlepiać pierogi ( można zrobić ozdobny wzorek na brzegach). Kłaść na ściereczkę. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  • 3. W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem. Na wrzątek partami wrzucać pierogi i doprowadzić do ponownego zawrzenia wody. Gotować 3-4 minuty od wypłynięcia i spróbować jeden czy jest miękki przed wyjęciem wszystkich z wody. Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni na łyżce oliwy zrumienić pokrojoną w małą kostkę cebulkę. Pierogi kłaść na talerz i posypać smażoną cebulką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować