Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 18399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 2

Ostatnio trochę zapomniane przeze mnie pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą dlatego była okazja aby je zrobić. Z połączenia prostych i tanich składników wyszły niezwykle smaczne pierogi.

anemon
  • 120min

Składniki

FARSZ:
kapusta kiszona - 500 g
ziemniaki - 750 g
cebula - 3 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
kminek - do smaku
sól - do smaku
pieprz czarny -do smaku
pieprz ziołowy- do smaku

CIASTO:
mąka pszenna - 450 g
gorąca woda - 1,5 szk.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
szczypta soli

DO PODANIA:
cebula uduszona na oliwie

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

  • 1. FARSZ: obrane i umyte ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odlewam wodę, odparowuję i odstawiam do przestygnięcia. Następnie przeciskam je przez praskę.
  • 2. W dużym rondlu rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję pokrojone w drobną kostkę cebule i duszę je przez chwilę.
  • 3. Dobrej jakości kapustę kiszoną lekko siekam nożem i przekładam do rondla z cebulą. Dodaję przyprawy, mieszam i całość duszę na małym ogniu w razie potrzeby dolewając odrobinę wody.
  • 4. Miękką kapustę odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą bardzo dokładnie mieszam z ziemniakami i jeśli potrzeba doprawiam do smaku.
  • 5. CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję sól, wlewam olej i stopniowo dolewam gorącą wodę, mieszając wszystko łyżką. Następnie ciasto wyrabiam rękoma przez około 8-10 minut. W razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając odrobinę wody.
  • 6. Do sporej porcelanowej miski wlewam gorącą wodę, po chwili wodę wylewam, wycieram miskę ściereczką i taką ciepłą miską nakrywam wyrobione i ulepione w kulę ciasto. Odstawiam na pół godziny, aby ciasto „odpoczęło” i nabrało elastyczności.
  • Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą7. Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam, dzielę na cztery części i każdą kolejno rozwałkowuję na cienki placek. Szklanką wycinam krążki, nakładam łyżeczką farsz i dokładnie zlepiam pierogi. Układam je w odstępach na stolnicy obsypanej mąką. Nakrywam lnianą ściereczką, aby nie obsychały.
  • 8. Gotuję partiami w dużej ilości osolonej wody, przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów. Wyjmuję łyżką cedzakową i podaję gorące z duszoną na oliwie cebulką.

Porady

Z tej ilości wyszło mi 60 pierogów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaszkola_babcimama_mnie_nauczylakiszona kapustaziemniakibez mięsakuchnia polskapirogikonkurs_bezmięsny

Komentarze

Podobne przepisy

Z kiszoną kapustą i serem

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierogi z kiszoną kapustą i serem

Najbardziej smakują mi pierogi...

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Dodane przez: kuchnia ani

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Pozostałe mięso z rosołu zmieliłam,...

pierogi

Dodane przez: Bożena Z.

Domowe pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Smaczne i sycace!!! Domowe pierogi...

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Dodane przez: Violetka76

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami

Pierożki bardzo smaczne, Mogą być...

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Dla wielbicieli pierogów. Polecam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE