Obowiązkowa potrawa na wigilijny stół : pierogi z kapustą i pieczarkami . Idealny dodatek do smażonej rybki , ciasto miękkie , elastyczne i bardzo pyszne .
Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy dwukrotnie w zimnej wodzie . Odcedzamy na sitku i szatkujemy . Przekładamy do dużego garnka i gotujemy ok. 0,5 godziny .
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli . Nalewamy gorącej wody i mieszamy szybko łyżką ( by się nie poparzyć ) . Następnie wyrabiamy ciasto w dłoniach , tak długo aż będzie elastyczne , gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni ( ok. 4-5 min.) . Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy by odpoczęło .
2.W tym czasie przygotowujemy farsz . Pieczarki myjemy i kroimy na drobne kawałki , wrzucamy do garnka i gotujemy , do czasu aż zredukują się o połowę . Następnie zlewamy nadmiar płynu , dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem . Mieszamy .
3.Ugotowaną kapustę odcedzamy , wstawiamy na mały ogień i dodajemy łyżkę masła , ziele angielskie , liść laurowy oraz sól i pieprz . Mieszamy do czasu aż masło dobrze połączy się z kapustą . Na końcu dodajemy przygotowane wcześniej pieczarki . Dokładnie mieszamy i jeżeli to konieczne to jeszcze raz doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
4.Ciasto wałkujemy na cienki placek i szklaneczką lub foremką wykrawamy koła . Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi .
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie , do czasu aż zaczną wypływać na wierzch .
Jeżeli przygotowaliśmy pierogi wcześniej , po ostudzeniu układamy w plastikowym pojemniczku i zamrażamy .
Komentarze