Pierogi z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez pierogów.Te z pieczarkami robię dla najmłodszych .

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:


    -250 g mąki

    -około 90-100 ml wody

    -1 żółtko

    -1 jajko

    -30 g masła

    -0,5 łyżeczki soli




    Nadzienie:

    -około 400 g kwaszonej kapusty

    -200 g pieczarek

    -1 duża cebula

    -sól,pieprz do smaku




    Ponadto:

    -tłuszcz do smażenia
    .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać,pokroić.Zalać wodą.Ugotować do miękkości pod przykryciem.Odcedzić.
  • 2. Cebulę drobno pokroić.Podsmażyć na maśle.Dodać pieczarki.Przyprawić solą i pieprzem.Smazyć około 5 minut.Następnie dodać kapustę i smażyć kolejne 5 minut.Doprawić do smaku tak by farsz był pikantny
  • image-0p42me9 3. Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko i żółtko,oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na 15 minut.Następnie ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi)
  • image-1r7cc28 4. Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową.
  • 5. Podać ze smażoną cebulką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować