PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

4.5 (182 ocen)

Nie tylko na Wigilię

Składniki:

  • farsz
    1 kg kapusty kiszonek
    150 g grzybów suszonych
    2 cebule
    sól,
    pieprz
    wegeta
    olej

    Ciasto na pierogi:
    60 dag mąki do 1 kg
    1 jajko
    ciepła woda
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • FARSZ DO PIEROGÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 1. Farsz
    Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli, odcedzić, wycisnąć i pokroić na drobno. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
    Na rozgrzaną patelnię wsypać cebulę, podsmażyć, następnie dodać grzyby i podsmażyć razem z cebulą , na koniec wsypać kapustę. Doprawić do smaku ciągle mieszając. Wystudzić.

    Ciasto na pierogi
    Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól i olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne należy przykryć je ściereczką żeby się nie zeschło.

    Wykonanie pierogów
    Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się.

Porady

W domu najchętniej jemy je z sosem grzybowym lub smażone na patelni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować