Pierogi z kapustą i grzybami

4.49 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Takie pierogi zawsze przygotowuję na kolację wigilijną, zawsze robię ich większą ilość i zamrażam. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Farsz:

    2 kilogramy kapusty kiszonej

    2-3 garście suszonych grzybów

    4 cebule

    sól,pieprz

    olej lniany lub rzepakowy

    Ciasto:

    1 kilogram mąki

    2 szklanki ciepłej wody

    1 jajko i żółtko

    1/4 szklanki oleju

    odrobina soli
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przekąski

Pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie farszu 1. Grzyby zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy pod przykryciem na kilka godzin, gotujemy do miękkości. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, gotujemy do miękkości. Gdy ostygnie odciskamy z nadmiaru wody. Grzyby i kapustę kroimy bardzo drobno lub mielimy w maszynce do mielenia na największym sitku sitku. Cebule obieramy kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na patelni na oleju, dodajemy do kapusty i grzybów, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przygotowanie ciasta 2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • lepienie pierogów 3. Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, szklanką wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz .Pierogi składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę.
  • gotowanie 4. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju od momentu wypłynięcia na wierzch przez 3-4 minuty.

Porady

Pierogi podajemy z barszczem czerwonym. Przepis na barszcz czerwony: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijny-barszcz-czerwony-na-zakwasie-6

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować