Pierogi z indykiem

4.41 (160 ocen)

Nowy pomysł na pierogi

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwek

    szczypta soli



    Farsz :

    0,5 kg mięsa mielonego z indyka

    przyprawa do indyka

    1 cebula

    1 ząbek czosnku

    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.41 (160 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekać .

    Na patelni roztopić masło , zeszklić na nim cebulę z czosnkiem .

    Dodać mięso z indyka , oprószyć je przyprawą i usmażyć na złoty kolor .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .

    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować