Pierogi z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i ząbek czosnku drobno posiekać .
Na patelni roztopić masło , zeszklić na nim cebulę z czosnkiem .
Dodać mięso z indyka , oprószyć je przyprawą i usmażyć na złoty kolor .
Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .
Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .
Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .
Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .
Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .
Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .
Komentarze