Pierogi ruskie po mojemu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Uwielbiam pierogi ruskie, jednak nie robię ich zbyt często. Idealne na dzisiejszy obiad, z podanego przepisu wyszło mi 40 mocno nafaszerowanych pierogów. Ser i ziemniaki można rozdrobnić na kilka sposobów ; melakserem, praską do ziemniaków, maszynką do mielenia mięsa lub widelcem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki pszennej przesianej
    1 żółtko
    3 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    150 ml gorącej wody

    Farsz:
    1 cebula
    200 g białego sera
    0,5 kg ugotowanych ziemniaków
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ruskie po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.

    Farsz
    Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy, aż będzie miękka.
    Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną cebulkę, doprawimy do smaku.

    Kładziemy po łyżeczce farszu na ciasto, zalepiamy.
    Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3-5 minut na mniejszym gazie. Odcedzamy i podajemy okraszane masłem lub usmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować