Pavlova z bitą śmietaną i marakują

4.99 (186 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kto nie zna, prawie każdy, jedni kochają inni wręcz odwrotnie. Dla mnie idealne zestawienie z niesłodzoną bitą śmietaną i kwaskową maracują. Smaki uzupełniają się wzajemnie tworząc niepowtarzalną całość.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    300 g drobnego cukru do wypieków
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z cytryny
    0,5 l Śmietany kremówki
    3 owoce marakui
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Pavlova Bita śmietana

Pavlova z bitą śmietaną i marakują - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka myjemy, dokładnie wycieramy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy do powstania sztywnej piany, następnie dodajemy po 1 łyżce cukru ciągle ubijając dokładnie po każdym dodaniu cukru. Masa jest gotowa gdy jest sztywna i błyszcząca, sprawdźmy metodą pocierania masy między palcami czy wyczuwamy drobinki cukru. Jeżeli nie masa jest gotowa i dodajemy mąkę wraz z sokiem i jeszcze chwilkę ubijamy. Jeżeli natomiast wyczuwamy cukier ubijamy dalej,aż całkowicie się rozpuści.
  • 2. Na papierze rysujemy okrąg obracamy papier, masę wykładamy i szybko formujemy - nie powinno to zbyt długo trwać. Pociągnięciami dużej łyżki do góry formujemy boki, jednocześnie pamiętając by nieco wgłębić środek - to będzie nasze miejsce na krem, a i tak się lekko po upieczeniu zapadnie. Uformowaną bezę wkładamy do nagrzanego do 130 C piekarnika i suszymy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy do 100 C i suszymy kolejne 2,5 do 3 godzin. Studzimy w uchylonym piekarniku.
    Śmietanę ubijamy na sztywno bez dodatku cukru - beza jest dostatecznie słodka, owoce marakui przecinamy i wyciągamy z niego miąższ. Bezę przekładamy na talerz, na środku wykładamy śmietanę, polewamy nasionami marakui.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Marakuja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować