Pierogi Ruskie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Są zdrowsze bo dodałam odrobinę mąki razowej

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki poznańskiej
    1-2 jajka
    1/2 szklanki letniej wody
    1 garść mąki razowej
    sól

    Farsz:
    1/2 kg ziemniaków
    30 dag sera białego
    1 cebula
    masło klarowane
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    20 dag pieczarek
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Podawać gorące z pieczarkami.

    Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę obrać i zeszklić na tłuszczu. Ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodając zeszkloną cebulę i ser biały (mielony). Pikantnie doprawić. Gotowym farszem nadziewać pierogi.

    Pieczarki umyć obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Podsmażyć z masłem i doprawić.

Porady

Podawać polane stopionym masłem , lub masłem ze smażoną cebulką i skwarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować