Pierogi ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Następnie rozwałkować i wykrawać krążki. Na środek każdego nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze skleić brzegi. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. Podawać gorące z pieczarkami.
Farsz: Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę obrać i zeszklić na tłuszczu. Ziemniaki odcedzić i dokładnie ubić, dodając zeszkloną cebulę i ser biały (mielony). Pikantnie doprawić. Gotowym farszem nadziewać pierogi.
Pieczarki umyć obrać, zetrzeć na drobnych oczkach. Podsmażyć z masłem i doprawić.
Porady
Podawać polane stopionym masłem , lub masłem ze smażoną cebulką i skwarkami.
Komentarze