Pierogi nadziane szczupakiem

4.49 (191 ocen)

  • 1 min

Pierogi miała okazję jeść w małym barze na Mazurach. Zachwyciłam się smakiem i odtworzyłam go w domku. coś wspaniałego!

  • 1 min

Składniki:

  • Na CIASTO:
    pół kg mąki pszennej
    150ml wody lekko ciepłej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz:
    1 szczupak-do 1 kg
    pęk natki pietruszki
    Sól, pieprz
    szklanka bułki tartej
    3 łyżki oleju
    garnek z wodą
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi nadziane szczupakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rybę: Szczupaka patroszymy, skrobiemy, oczyszczamy, myjemy dokładnie.
    Dzielimy na mniejsze kawałki.
    Wrzucamy je do garnka z wodą i gotujemy około 25-20 minut.
    Po tym czasie obskubujemy mięso od ości i lekko podsmażamy na łyżce oleju.
    Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki oleju i bułkę tartą.
    Wszystko mieszamy do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.
    CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek.
    Wbijamy jajko i dajemy szczyptę soli.
    Zagarniamy nożem mąkę z jajkiem.
    Znów robimy dołek i dodajmy po trochu wody, do wykorzystania całości.
    Ja zagarniam nożem cały czas mąkę „siekając” z wodą
    Wyrabiamy ciasto w rękach. Ciasto nie może się kleić do rąk!
    Ale nie może być też twarde.
    Ja daje zawsze 100ml wody i wyrabiam -jak mi za mało to dodaje dalej.
    Jak się klei to obsypuje ręce mąką i wyrabiam.
    Dzielę na 2 części.
    Ciasto-pierwszą część rozwałkowujemy na stole na grubość około 3mm.
    Robienie pierogów:
    Wykrawamy szklanką krążki, nakładamy spora porcję farszu i zwijamy brzegi uciskając porządnie.
    I tak do wykorzystania wszystkich krążków.
    Z pozostałości między krążkowych znów formujemy placek i dalej wykrawamy.
    I tak do wykorzystania ciasta.
    Tak samo robimy z 2 częścią ciasta.
    Z takiej porcji powinno wyjść ok 60 pierogów.
    Jak zostanie farszu, dorabiamy ciasta i bawimy się dalej.
    Wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy minutkę.
    Wyjmujemy!
    Wyborne po podsmażeniu!

Porady

Pamiętajcie, aby ryba była świeża, czyli musi być jędrna, pachnąca jeziorem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować