Korzenne ciasto z ciecierzycy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 min

Ciasto jest mokre, pachnące korzennymi przyprawami i bardzo zdrowe.Idealne dla łasuchów jak i dla dbających o linię.Na Świąteczne podjadanie? Idealne! Pamiętajcie, nie ma tutaj mąki! Zainspirowała mnie moja kuzynka Julia, które odeszła do aniołków kilka dni temu. To dla niej przepis!

  • 2 min

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy z puszki
    Ciecierzycy musi być około 550-600g.
    150ml soku z pomarańczy
    4 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
    100 g cukru-najlepiej trzcinowy
    50g kakao (prawdziwego) +1 łyżka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki masła
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    Na polewę:
    200 ml śmietany 30%
    tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Korzenne ciasto z ciecierzycy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę odsączamy lekko i miksujemy na gładka masę w blenderze dodając kolejno: sok z pomarańczy, jajka, cukier waniliowy, cukier trzcinowy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i kakao. Na koniec dorzucamy orzechy.
    Balszkę-u mnie tortownica klasyczna- smarujemy masłem, lekko opruszamy łyżką kakao i wlewamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 45-50 minut. góra/dół
  • 2. Polewa:
    W garnuszku podgrzewamy mocno śmietanę. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladą i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto. Jak ostygnie wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.

Porady

Wybornie smakuje z kleksem bitej śmietany czy miodem, ale to już mniej dietetyczna wersja ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować