Ciasto z buraczków

0 (0 ocen)

Kto powiedział, że nie można zrobić warzyw na słodko?Można! I do tego będzie super pysznie!

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    łyżeczka sody oczyszczonej.
    2 czubate łyżki prawdziwego kakao
    150g cukru trzcinowego
    200g ugotowanych na mięciutko i startych na małym oczku buraków
    3 jajka
    150m g masła

Ciasto z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek
    Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na ładną jednolitą, puszystą masę.
    Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą i kakao. Dodajemy do żółtek. Na koniec dodajmy nasze buraczki oraz ubite na sztywno białka.
    Całość mieszamy chwilkę, tak, aby masa była dość napowietrzona.
    Naczynie lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą i wylewamy naszą masę. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy metodą suchego patyczka czy ciasto nie jest jeszcze mokre w środku.

Porady

Warto wierzch posmarować odrobiną masła czekoladowego lub roztopioną czekoladą. Będzie jeszcze smaczniejsze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy