brownie jaglane z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 min

Brownie jest pyszne! Ale niestety bardzo kaloryczne, postanowiłam zrobić je z kaszy jaglanej! Zmodyfikowałam lekko składniki i wyszło pyszne, mokre ciasto!

  • 1 min

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
    szczypta soli
    3 jajka
    140 ml oleju (u mnie winogronowy)
    4 łyżki cukru trzcinowego
    5 łyżek miodu
    200 ml mleka
    1 szklanka kakao-prawdziwego
    1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1 szklanka orzechów włoskich
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Brownie jaglane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą- 2 razy tyle co kaszy-lekko solimy i gotujemy ok. 20 min. Aż będzie mięciutka.
    Do blendera wrzucamy kaszę i wszystkie składniki- oprócz orzechów.
    Miksujemy na jednolitą masę.
    Foremkę-kwadrat wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Układamy orzechy.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Pieczemy około 50-60 minut.
    Najpierw 30 minut w systemie góra/dół, potem tylko od dołu i w 160 stopniach, bo góra mi się spiekała, a środek był mocno mokry.
    Po godzinie sprawdzamy patyczkiem i ciasto powinno być już zwarte, a środku lekko mokre. Wtedy jest ok.
    Musicie pilnować!!!I wyczuć czy już.
    Studzimy i podajmy z cukrem pudrem!

Porady

Można dodać inne orzechy niż włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować