Brownie jest pyszne! Ale niestety bardzo kaloryczne, postanowiłam zrobić je z kaszy jaglanej! Zmodyfikowałam lekko składniki i wyszło pyszne, mokre ciasto!
1 min
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
szczypta soli
3 jajka
140 ml oleju (u mnie winogronowy)
4 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek miodu
200 ml mleka
1 szklanka kakao-prawdziwego
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich
cukier puder do posypania
Brownie jaglane z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą- 2 razy tyle co kaszy-lekko solimy i gotujemy ok. 20 min. Aż będzie mięciutka.
Do blendera wrzucamy kaszę i wszystkie składniki- oprócz orzechów.
Miksujemy na jednolitą masę.
Foremkę-kwadrat wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Układamy orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczemy około 50-60 minut.
Najpierw 30 minut w systemie góra/dół, potem tylko od dołu i w 160 stopniach, bo góra mi się spiekała, a środek był mocno mokry.
Po godzinie sprawdzamy patyczkiem i ciasto powinno być już zwarte, a środku lekko mokre. Wtedy jest ok.
Musicie pilnować!!!I wyczuć czy już.
Studzimy i podajmy z cukrem pudrem!
Komentarze