Piernikowiec

0 (0 ocen)

Łatwe i szybkie ciasto – do przygotowania w 5 minut! Najtrudniej jest czekać aż będzie gotowe gdy w całej kuchni pięknie pachnie ;) Polecam!

Składniki:


  • Suche:
    2 szklanki mąki
    0,75 szklanki cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    Mokre:
    1 szklanka kefiru
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 jajko
    + cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao.

    W drugiej wymieszać kefir z olejem i jajkiem. Wlać do suchych, zmiksować tylko do połączenia się składników.

    Nałożyć do formy (średnica 21cm) wyścielonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30-35 minut. Wystudzić na kratce.

    Ciasto posypałam cukrem pudrem ale można użyć polewy z czekolady lub kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować