Piernikowiec śmietankowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku i ubijaj.
Mąkę przesiej z proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Dodaj do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto wylej na wyścielona papierem do pieczenia formę o wym. 24x38cm. Piecz przez 30 min w temp. 170 st. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na pół.
2.Masa kawowa:
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, a następnie rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Pozostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier puder i dalej ubijaj. Powoli wlej rozpuszczoną kawę i żelatynę. Dokładnie rozmieszaj. Dodaj do masy starta czekoladę. Odstaw na kilka minut do lodówki, po czym wyłóż na biszkopt.
3.Masa śmietankowa:
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, a następnie rozpuść w ½ szkl. wrzątku. Pozostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij na sztywno, następnie stopniowo dodawaj cukier puder i dalej ubijaj. Wlej przestygniętą żelatynę. Gotową masę możesz odstawić na kilka minut do lodówki, żeby mogła lepiej stężeć. Następnie wylej na masę kawową. Włóż do lodówki na kilka chwil, po czym przykryj drugą częścią biszkoptu
Komentarze