Piernikowiec z dynią i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto dla osób będących na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Ciasto jest lekkie, puszyste, idealnie słodkie i doskonale sprawdza się w jesienne i zimowe wieczory. Z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym, bożonarodzeniowym piernikiem.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - szklanka puree z dyni (wcześniej upieczonej lub ugotowanej, a następnie zmiksowanej),
    - szklanka mąki ryżowej,
    - 1-1 1/2 łyżki mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej),
    - płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
    - 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej,
    - 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego,
    - 1/2 szklanki oleju,
    - 2 duże jajka o temperaturze pokojowej,
    - 40 g przyprawy korzennej do piernika (ja używam takiej własnej roboty, bez dodatku mąki),
    - łyżeczka cynamonu,
    - łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej,
    - szklanka orzechów (różnych, u mnie: włoskie, laskowe, migdały i pekan),
    - dodatkowo: tłuszcz (u mnie olej kokosowy) i mąka ryżowa do formy, kilka orzechów do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowiec z dynią i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ryżową i jaglaną przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika oraz cynamonem.
    Orzechy podprażamy na suchej patelni, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki.
    Dodajemy do suchych składników wraz ze skórką pomarańczową.
  • 2. Jajka ubijamy z miodem (syropem klonowym), puree z dyni i olejem na jednolitą masę. Wlewamy stopniowo do suchych składników cały czas mieszając.
    Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać jeszcze 1/2-1 łyżkę mąki ryżowej lub jaglanej.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
    Tortownicę (u mnie o średnicy 22 cm, im mniejsza średnica, tym wyższe ciasto) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor przez około 40 minut (do efektu suchego patyczka).
    Ciasta należy pilnować, gdyż ze względu na dodatek miodu, wierzch ma skłonności do przypalania. Należy wówczas w połowie pieczenia, przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
    Ciasto studzimy, kroimy na porcje, dekorujemy orzechami.
    Można też polać je lukrem, posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową.

Porady

Poza sezonem można użyć dyni mrożonej lub ze słoika, ewentualnie można zastąpić ją puree z banana (należy zmniejszyć wtedy ilość cukru).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować