Piernikowiec z dynią i orzechami

  • wyświetlono: 142 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealne ciasto dla osób będących na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Ciasto jest lekkie, puszyste, idealnie słodkie i doskonale sprawdza się w jesienne i zimowe wieczory. Z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym, bożonarodzeniowym piernikiem.

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
  • 8 porcje
  • 85min
  • Łatwy

Składniki

- szklanka puree z dyni (wcześniej upieczonej lub ugotowanej, a następnie zmiksowanej),
- szklanka mąki ryżowej,
- 1-1 1/2 łyżki mąki jaglanej (lub zmielonej kaszy jaglanej),
- płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej,
- 40 g przyprawy korzennej do piernika (ja używam takiej własnej roboty, bez dodatku mąki),
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka świeżo startej skórki pomarańczowej,
- szklanka orzechów (różnych, u mnie: włoskie, laskowe, migdały i pekan),
- dodatkowo: tłuszcz (u mnie olej kokosowy) i mąka ryżowa do formy, kilka orzechów do dekoracji.

Sposób przygotowania przepisu:

Piernikowiec z dynią i orzechami

  • 1. Mąkę ryżową i jaglaną przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika oraz cynamonem.
    Orzechy podprażamy na suchej patelni, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki.
    Dodajemy do suchych składników wraz ze skórką pomarańczową.
  • 2. Jajka ubijamy z miodem (syropem klonowym), puree z dyni i olejem na jednolitą masę. Wlewamy stopniowo do suchych składników cały czas mieszając.
    Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać jeszcze 1/2-1 łyżkę mąki ryżowej lub jaglanej.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
    Tortownicę (u mnie o średnicy 22 cm, im mniejsza średnica, tym wyższe ciasto) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor przez około 40 minut (do efektu suchego patyczka).
    Ciasta należy pilnować, gdyż ze względu na dodatek miodu, wierzch ma skłonności do przypalania. Należy wówczas w połowie pieczenia, przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
    Ciasto studzimy, kroimy na porcje, dekorujemy orzechami.
    Można też polać je lukrem, posypać cukrem pudrem albo udekorować polewą czekoladową.

Porady

Poza sezonem można użyć dyni mrożonej lub ze słoika, ewentualnie można zastąpić ją puree z banana (należy zmniejszyć wtedy ilość cukru).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastocynamonorzechy włoskiepiernikorzechy laskoweorzechyWigiliabakalieDyniaprzyprawy korzennePierniczkiboże narodzeniezdrowejesieńfitjesienne ciastozdrowy deserSwiateczne ciastoprzepis miesiącadomowe ciastobez glutenubez laktozyciasto dyniowekorzenne ciastobezglutenusezon na dynięciasto z warzywbezlaktozydeser z warzywzdrowydeserbezglutenowe ciastom

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z dynią i jabłkiem

Dodane przez: zzewa

Rolada z dynią i jabłkiem

No i znowu dynia. Tym razem w pysznym...

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Dodane przez: bogusia82

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Jesienną porą dość często piekę...

Babka z nutellą i orzechami

Dodane przez: joanna30

Babka z nutellą i orzechami

Wspaniała, wilgotna i idealna do...

Aromatyczny piernik z dynią i bakaliami

Dodane przez: Jola1977-1977

Aromatyczny piernik z dynią i bakaliami

Adwent to dobry czas aby pomyśleć...

CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z ORZECHAMI I JABŁKAMI

Przepis mam od znajomej z NK. Ciasto...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Krucha tarta z jabłkami i dynią

Jak mówi nazwa to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE