Piernikowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem daktyli oraz orzechów włoskich to prawdziwy hit w moim domu. Są mega puszyste i rewelacyjne w smaku, a znikają z prędkością światła, że nie nadążam ich smażyć
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g pierników zwykłych (bez lukru i czekolady)
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mleka
2 jajka
10 szt. daktyli suszonych
50 g orzechów włoskich
do smażenia: olej kokosowy
szczypta soli
Piernikowe placuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 20-30 min. Następnie odlewamy wodę, a daktyle blendujemy na gładką masę.
Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min.
Pierniki mielimy na miałko. Orzechy włoskie drobno siekamy.
2.Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Żółtka, masę daktylową, zmielone pierniki oraz drobno posiekane orzechy dodajemy do spęczniałej kaszy manny i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Komentarze