PIERNIKOWE PLACUSZKI Z KASZY MANNY

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Piernikowe placuszki z kaszy manny z dodatkiem daktyli oraz orzechów włoskich to prawdziwy hit w moim domu. Są mega puszyste i rewelacyjne w smaku, a znikają z prędkością światła, że nie nadążam ich smażyć

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g pierników zwykłych (bez lukru i czekolady)
    1 szklanka kaszy manny
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    10 szt. daktyli suszonych
    50 g orzechów włoskich
    do smażenia: olej kokosowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Placki

Piernikowe placuszki z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 20-30 min. Następnie odlewamy wodę, a daktyle blendujemy na gładką masę.
    Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około 20 min.
    Pierniki mielimy na miałko. Orzechy włoskie drobno siekamy.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Żółtka, masę daktylową, zmielone pierniki oraz drobno posiekane orzechy dodajemy do spęczniałej kaszy manny i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Daktyle Kasza manna Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować