Rolada sernikowo piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym ( najlepiej dać go najpierw mniej i stopniowo dodawać aż połączy się z ciastkami) i wykładamy spód tortownicy, ugniatamy.
Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy serek, budyń, ekstrakt i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
Do rozgrzanego piekarnika wkładamy sernik, zmniejszamy do 160°C i pieczemy około 50 - 60 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Zostawiamy na około 10-15 min. Po tym czasie wyciągamy z formy, przekładamy z papierem na czystą ściereczkę, ściągamy papier, smarujemy powidłami śliwkowymi i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, a następnie polewamy roladę.
Najlepiej użyć czekolady mlecznej i gorzkiej, aby polewa nie była za słodka, ponieważ powidła śliwkowe są dość słodkie. Roladę polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin . Wyciągamy około 15 min przed podaniem. Smacznego!
Komentarze