Rolada sernikowo piernikowa

5 (12 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny pieczony sernik na spodzie ciasteczkowym z powidłami śliwkowymi zwinięty w roladę. Idealny na święta.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 24cmx35cm
    spód:
    • 200g herbatników maślanych (u mnie 150 pełnoziarnistych i 50 kakaowych),
    • ok. 100g płynnego oleju kokosowego (może być masło),
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    masa serowa:
    • 450g serka homogenizowanego naturalnego,
    • 3 jajka,
    • 1 budyń waniliowy bez cukru (35g),
    • 1 łyżka przyprawy do piernika (40g),
    • 2-3 krople ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego,
    • ok. 60-70g ksylitolu (cukru),
    polewa:
    • ok. 100 g czekolady (u mnie 50g mlecznej, 50g gorzkiej),
    • polewa z białej czekolady ( u mnie w pastylkach),
    oraz:
    • powidła śliwkowe,
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Zobacz również:

Rolada

Rolada sernikowo piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym ( najlepiej dać go najpierw mniej i stopniowo dodawać aż połączy się z ciastkami) i wykładamy spód tortownicy, ugniatamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy serek, budyń, ekstrakt i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Do rozgrzanego piekarnika wkładamy sernik, zmniejszamy do 160°C i pieczemy około 50 - 60 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Zostawiamy na około 10-15 min. Po tym czasie wyciągamy z formy, przekładamy z papierem na czystą ściereczkę, ściągamy papier, smarujemy powidłami śliwkowymi i zwijamy roladę razem ze ściereczką. Odstawiamy do wystudzenia.
    Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, a następnie polewamy roladę.
    Najlepiej użyć czekolady mlecznej i gorzkiej, aby polewa nie była za słodka, ponieważ powidła śliwkowe są dość słodkie. Roladę polewamy czekoladą. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin . Wyciągamy około 15 min przed podaniem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować