Piernik z powidłem śliwkowym i masą budyniową z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Miód, masło i połowę cukru ogrzać aż cukier się rozpuści i ostudzić.
Jajka i resztę cukru utrzeć dodając masę miodową. Na koniec dodać mąkę oraz resztę Składanków, wyrobić ciasto. Podzielić je na 3 części i piec placki w 180 stopniach przez 25 min.
masa budyniowa z mascarpone:
Budynie rozmieszać z mąką dokładnie w szklance zimnego mleka, dokładnie wymieszać, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka zagotować z cukrem, pomału wlać przygotowane budynie i gotować na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając, wystudzić (najlepiej przykryć np. folią spożywczą tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
Masło utrzeć na puszysto, następnie dodawać na przemian masę budyniową i serek mascarpone, cały czas ucierać na puszysto. Krem przestudzić.
Placki piernika posmarować powidłem i przełożyć masą, wierzch posypać startą na tarce na grubych oczkach czekoladą, odstawić do stężenia. Smacznego!
Komentarze