Piernik z powidłem śliwkowym, masą budyniową i polewą

4.49 (158 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny piernik przełożony powidłem śliwkowym domowej roboty i masą budyniową,do tego pyszna polewa.Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka miodu prawdziwego
    30 dag masła lub margaryny
    6 jajek
    4 szklanki mąki tortowej
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
    około 5 łyżek cukru
    25 dag masła lub margaryny

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    1 słoik powideł śliwkowych ( około 250 ml )
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z powidłem śliwkowym, masą budyniową i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
  • 3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy z cukrem,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
  • 4. Pierwszy blat smarujemy powidłem,na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
  • 5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować