Piernik z powidłem śliwkowym, masą budyniową i polewą

  • wyświetlono: 2399 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszny piernik przełożony powidłem śliwkowym domowej roboty i masą budyniową,do tego pyszna polewa.Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu prawdziwego
30 dag masła lub margaryny
6 jajek
4 szklanki mąki tortowej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
około 5 łyżek cukru
25 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
1 słoik powideł śliwkowych ( około 250 ml )

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik z powidłem śliwkowym, masą budyniową i polewą

  • 1. Mleko,masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do miski przekładamy pozostałe składniki,wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.Studzimy,wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
  • 3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie,drugą połowę zagotowujemy z cukrem,wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia.Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę,następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
  • 4. Pierwszy blat smarujemy powidłem,na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
  • 5. Do garnka dajemy cukier,kakao i gorącą wodę,tyle żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Następnie chwilę gotujemy,do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista,następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia,najlepiej na całą noc.Po tym czasie kroimy i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciepiernikświętaboże narodzeniedla gościpiernik z masąBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki jaglane z nutką powideł śliwkowych i czekoladą

Dodane przez: kamila19851

Pierniki jaglane z nutką powideł śliwkowych...

Moim zdaniem są to najsmaczniejsze...

Piernik przekładany powidłami śliwkowym

Dodane przez: Konto nieaktywne

Piernik przekładany powidłami śliwkowymi

Smaczne korzenne ciasto, idealne...

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

Dodane przez: groszeksnk

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

pyszny biszkopt z truskawkami na...

Biszkopt z masą jabłkowo budyniową

Dodane przez: ilka222

Biszkopt z masą jabłkowo-budyniową polany...

Proste ciasto o ciekawym smaku

Piernik staropolski

Dodane przez: AnkaFiranka

Piernik staropolski dojrzewający z powidłami...

Ciasto przygotowałam 4 tygodnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE