Piernik z budyniem i musem śliwkowym

3.87 (15 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeden z najlepszych pierników jakich kiedykolwiek jadłam. Koniecznie musicie wypróbować! Aromatyczny, z aksamitnym kremem budyniowym i delikatnym wyrazistym musem śliwkowym.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PIERNIKOWE PLACKI:

    1 szkl. śmietany 18%
    1 szkl. cukru
    25 dag miodu
    1 przyprawa do piernika /15 g/
    125 g masła
    1 łyżka kakao
    40 dag mąki
    5 żółtek
    1,5 łyżeczki amoniaku
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    MASA BUDYNIOWA:

    1 kostka masła
    1/2 l mleka
    3/4 szkl. cukru
    1 łyżka mąki
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy

    MUS ŚLIWKOWY:

    1,5 słoika musu śliwkowego /ok 700g/
    1 galaretka wiśniowa

    POLEWA:

    65 g masła
    2,5 łyżki kakao
    2,5 łyżki śmietany 18%
    2,5 łyżki cukru
    1 łyżka żelatyny

    PONADTO:

    siekane migdały
Wystaw ocenę:

3.87 (15 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Mus Musy

Piernik z budyniem i musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę, cukier, miód, przyprawę do piernika, masło i kakao - roztopić i zagotować.
  • 2. Do wystudzonej masy dodać mąkę, 5 żółtek, amoniak i sodę - wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. 5 białek ubić na sztywną pianę, dodać do masy, dokładnie wymieszać. Podzielić na 2 części.
  • 4. Upiec 2 placki, na blaszkach / 30x21cm/ wyłożonych papierem do pieczenia . /ok 25 min w 180 stopniach/
  • 5. Wystudzić, każdy placek przekroić wzdłuż na 2 części.
  • 6. 1,5 szkl. mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i łyżkę mąki.
  • 7. Ugotować budyń, do gorącego wmiksować masło.
  • 8. Masę budyniową podzielić na 2 części.
  • 9. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić. Dodać do musu śliwkowego, połączyć.
  • 10. Na pierwszy placek wyłożyć 1 część masy budyniowej, przykryć drugim plackiem.
  • 11. Na drugi placek wyłożyć mus śliwkowy / zostawić 3 łyżki/, przykryć trzecim plackiem.
  • 12. Wyłożyć drugą część masy budyniowej, przykryć ostatnim plackiem.
  • 13. Wierzch posmarować pozostałym musem śliwkowym.
  • 14. Składniki na polewę rozpuścić, zagotować. Na koniec, do gorącej polewy dodać żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku.
  • 15. Delikatnie przestudzić, polać ciasto, wyrównać polewę, posypać siekanymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować