Piernik z polewa czekoladowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik latwy do zrobienia. Dzieki polewie czekoladowej zachowuje wilgotnosc i aromat

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sloiczek miodu (200-230 g )
    - cukier trzcinowy 1 szklanka
    - maslo Finuu ( klasyczne) 1/3 kostki
    - jajka 5 sztuk
    - konfitury wisniowe 3 lyzki
    - smietana 3 lyzki
    - przyprawa do piernikow
    - kakao 3 lyzki
    gozdziki mielone 3 lyzeczki ( do herbaty )
    - rodzynki mala paczka
    - maka przesiana 2,5 szklanki

    Polewa

    - czekolada czarna - 70 % - firmy Wawel 50g ( polowa tabliczki )
    - maslo 70g
    - kakao 1 lyzeczka
    - cukier 2 lyzeczki
    - woda 2 lyzeczki
    - ekstrat waniliowy 1 lyzeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z polewa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miod z cukrem topimy w garnku az do calkowitego rozpuszczenia sie.
    Od czasu do czasu mieszamy, zeby masa sie nie przepalila. W drugim garnku roztapiamy maslo. Wszystko to robimy na malym ogniu.
    Po rozpuszczeniu odstawiamy maslo i mase miodowocukrowa do ostudzenia.
    Gdy beda juz tylko cieple wlewamy wszystko do miski ceramicznej i dodajemy po kolei wszystkie pozostale produkty mieszajac je dokladnie. Make dodajemy powoli i dokladnie mieszamy, zeby nie bylo grudek.
    Rodzynki przed dodaniem trzeba zalac wrzatkiem i przykryc na 15 min., zeby byly pulchne. Gdy juz wszystko dokladnie wymieszamy a musi to tworzyc lejaca mase, wlewamy gotowe ciasto do formy wysmarowanej maslem i posypanej dokladnie bulka tarta. Piernik pieczemy 40 minut.
    Upieczony , goracy jeszcze piernik polewamy masa czekoladowa


    Polewe przygotowujemy nastepujaco:

    Czekolade z maslem roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Dodajemy kakao, cukier, wode i ekstrat waniliowy. Ciagle mieszajac az masa bedzie gladka. ( ok 10 min )
    Taka goraca mase wylewamy na swiezo upieczony piernik
    Piernik nalezy trzymac pod przykryciem przez caly okres komsumpcji, zeby zachowal wilgotnosc

    SMACZNEGO

Porady

Piernik mozna przechowywac pod przykryciem ale nie w lodowce., bo traci swoja naturalna miekkosc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Jajka Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować