Piernik z polewa czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miod z cukrem topimy w garnku az do calkowitego rozpuszczenia sie.
Od czasu do czasu mieszamy, zeby masa sie nie przepalila. W drugim garnku roztapiamy maslo. Wszystko to robimy na malym ogniu.
Po rozpuszczeniu odstawiamy maslo i mase miodowocukrowa do ostudzenia.
Gdy beda juz tylko cieple wlewamy wszystko do miski ceramicznej i dodajemy po kolei wszystkie pozostale produkty mieszajac je dokladnie. Make dodajemy powoli i dokladnie mieszamy, zeby nie bylo grudek.
Rodzynki przed dodaniem trzeba zalac wrzatkiem i przykryc na 15 min., zeby byly pulchne. Gdy juz wszystko dokladnie wymieszamy a musi to tworzyc lejaca mase, wlewamy gotowe ciasto do formy wysmarowanej maslem i posypanej dokladnie bulka tarta. Piernik pieczemy 40 minut.
Upieczony , goracy jeszcze piernik polewamy masa czekoladowa
Polewe przygotowujemy nastepujaco:
Czekolade z maslem roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Dodajemy kakao, cukier, wode i ekstrat waniliowy. Ciagle mieszajac az masa bedzie gladka. ( ok 10 min )
Taka goraca mase wylewamy na swiezo upieczony piernik
Piernik nalezy trzymac pod przykryciem przez caly okres komsumpcji, zeby zachowal wilgotnosc
SMACZNEGO
Porady
Piernik mozna przechowywac pod przykryciem ale nie w lodowce., bo traci swoja naturalna miekkosc
Komentarze