Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piernik:
Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.
2.Masa czekoladowa:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
3.Mus mandarynkowy:
Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.
4.Wykonanie ciasta:
Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze