PIERNIK Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I MUSEM MANDARYNKOWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Piernik:
    2 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki miodu
    1/2 szklanki mleka
    3 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    40 g przyprawy do piernika
    Masa czekoladowa:
    250 g śmietany kremówki
    50 g czekolady mlecznej
    50 g czekolady gorzkiej
    1 op. cukru waniliowego
    Mus mandarynkowy:
    1 kg mandarynek
    2 łyżki cukru
    5-6 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Mus Musy

Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piernik:
    Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do powstałej masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Studzimy.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Śmietanę kremówkę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną i gorzką. Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
    Zimną śmietankę z rozpuszczoną w niej czekoladą ubijamy mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
  • 3. Mus mandarynkowy:
    Mandarynki obieramy ze skórek i z białych błonek. Sam miąższ wrzucamy do garnka, dodajemy 2-3 łyżki wody, cukier i gotujemy ok. 10 min. Żelatynę namaczamy w małej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w około 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do musu mandarynkowego. Studzimy.
  • 4. Wykonanie ciasta:
    Gdy piernik wystygnie ścinamy jego wierzch. Na piernikowy spód wykładamy masę czekoladową i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie, na masę czekoladową wykładamy lekko tężejący mus mandarynkowy. Wkładamy do lodówki do stężenia. Przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Mandarynki Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować