Piernik z daktylami w rumie

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Piernik to ciasto na które czasem przychodzi ochota bez względu na porę roku. Ten piernik jest szybki w przygotowaniu, wilgotny i pachnący przyprawami a rum jest minimalnie wyczuwalny. Polecam do popołudniowej herbatki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 dag masla/ margaryny
    10 dag płynnego miodu
    2 szklanki mąki pszennej w tym 1 łyżka kakao
    4 jajka
    1 szklanka kefiru
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 przyprawa korzenna do piernika
    5 daktyli
    Rum
    1 łyżka skórki z pomarańczy
    2 łyżki siekanych orzechów

    Opcjonalnie: polewa czekoladowa

    Forma: keksowka- 25 cm
    Tłuszcz do.formy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z daktylami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Daktyle pokroić w kostkę i zalac taka iloscia rumu aby były przykryte, pozostawić do nasączenie najlepiej na całą noc. Maslo/margarynę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzic.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i partiami dodawać mąkę, kefir oraz pozostałe skladniki. Następnie dodać orzechy, odsączone daktyle, i skórkę pomarańczową. Bakalie można oprószyć mąką. Wymieszać łyżką. Na koniec dodać pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczenie 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do suchego patyczka.
  • 4. Piernik można polać polewą czekoladową.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Daktyle Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować