Piernik świąteczny babuni

4.5 (190 ocen)

Cudowny, aromatyczny, pachnący piernik !

Składniki:

  • 2 szklanki cukru

    1 szklanka wody

    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

    1/4 szklanki miodu

    100 g masła lub margaryny

    8 jaj

    3 i 1/2 szklanki mąki

    2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    2 opakowania przyprawy do piernika (2x40g)

    1 łyżeczka ciemnego kakao

    250 g suszonych śliwek

    200 g orzechów włoskich łuskanych

    100 g migdałów

    100 g rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik świąteczny babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piernik 1 1. 1 szklankę cukru wsypujemy do suchego garnka i na niewielkim ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i przybierze płynną postać o bursztynowym kolorze.
  • 2. Wówczas bardzo ostrożnie wlewany 1 szklankę ciepłej wody i szybko mieszamy (trzeba uważać, bo karmel bardzo mocno wrze). Gotujemy na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się karmelu + 10 minut. Następnie pozostawiamy go do wystygnięcia.
  • 3. Białka oddzielamy od żółtek. W głębokiej misce (bo ciasta będzie dosyć dużo) ucieramy mikserem 1 szklankę cukru z żółtkami i masłem. Dodajemy do tego 1 szklankę śmietany,miód, wsypujemy przyprawę do piernika i 1 łyżeczkę kakao oraz wlewamy wystudzony karmel.
  • 4. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z sodą oczyszczoną. Dodajemy po 1 szklance do ciasta i mieszamy, wsypujemy bakalie i mieszamy (śliwki kroimy na mniejsze kawałki, orzechy i migdały siekamy).
  • 5. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
  • 6. Pieczemy w 2 długich wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą keksówkach lub blaszce o wymiarach 360x245x60 około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Porady

Przed wyjęciem z pieca sprawdzamy długą wykałaczką środek ciasta, czy jest upieczony (wykałaczka musi być sucha). Po przestudzeniu można przełożyć piernik powidłami śliwkowymi i polać polewą czekoladową (ja tym razem nie zdążyłam, bo ciasto szybko zniknęło z talerza).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować