Piernik staropolski

  • wyświetlono: 1551 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Piernik staropolski, dojrzewający, wspaniały smak.

ja na statku
  • 60min

Składniki

Piernik:
0,5 L miodu ( u mnie wielokwiatowy)
półtorej szklanki cukru trzcinowego
25 dag masła
1.20 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
120 ml mleka
3 opakowania przyprawy do piernika z imbirem
Masa:
3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)

+ 50 dag powideł śliwkowych
Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki 30 %
10 dag mielonych migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik staropolski

  • image-1e68m201. Zaczynam od podgrzania masła, miodu i cukru, aby ładnie się połączyły, następnie studzę.
    Przesianą mąkę łączę z sodą, mlekiem, jajkami i zimną mieszanką z miodem, wyręczam się robotem. Dobrze wyrobioną masę przekładam do naczynia żaroodpornego i wynoszę w zimne miejsce( ganek, piwnica), zostawiam go na 4 tygodnie.
  • image-0jiqjss2. Po tym czasie ciasto wyciągam, dzielę na 4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .
    Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę, następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.
  • image-1kvpank3. Masa grysikowa:
    Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.
    Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.
  • image-22re5su4. Polewa:
    Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam.
    Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.

Porady

Można posmarować czekodzemem,super pasuje. Trzeba uważać aby placki się za mocno nie spiekły , bo będą bardzo twarde.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikboże narodzeniekuchnia polskapiernik staropolskiświąteczne wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniki staropolskie na ciescie dojrzewajacym

Dodane przez: Kloruś

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Pulchne, aromatyczne pierniczki...

Piernik staropolski

Dodane przez: bogusia82

Piernik staropolski

Piernik staropolski jest bardzo...

Piernik staropolski

Dodane przez: doowa

Piernik staropolski

Jest to piernik długo dojrzewajacy

image-1q5v0pf

Dodane przez: Jagodi92

Piernik Staropolski

Najlepszy piernik, jaki kiedykolwiek...

Piernik staropolski

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Piernik staropolski

Bardzo smaczny piernik o niezwykle...

Piernik staropolski

Dodane przez: Goszka

Piernik staropolski

Smak tego piernika jest bezcenny!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE