Piernik na piwie żurawinowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi )
    750 g mąki
    3 płaskie łyżeczki sody
    3 łyżki wody
    150 g miękkiej margaryny
    50 g cukru pudru
    6 jajek
    1,5 opakowania przyprawy korzennej
    350 g miodu
    1/2 szkl suszonej żurawiny

    polewa
    125 g margaryny
    1/2 szkl cukru
    4 łyżki kakao
    2 łyżki wody



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Piwa

Piernik na piwie żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo. Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników. Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników. Na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao. Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao Piwo Kasza Przyprawy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować