Miodownik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku.
Mąkę przesiać z pozostałymi suchymi składnikami. Miód roztopić i ostudzić.
Cały czas ucierając, dodawać do masy na zmianę mąkę i piwo. Na koniec dodać ostudzony miód i całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (30x11cm ). Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Ostudzone ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
2.Polewa czekoladowa: Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.
Komentarze