Miodownik na piwie

4.5 (144 ocen)

Wspaniałe i pachnące piernikiem i miodem ciasto. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Składniki:

  • 50 dag mąki
    25 dag miodu
    3 jajka
    1/2 kostki masła
    1 szkl cukru
    2/3 szkl jasnego piwa
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao

    Polewa:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
    1/4 kostki palmy
    1 łyżeczka żelatyny

    5 dag orzechów włoskich i laskowych posiekanych
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Piernik Miodownik Desery Piwa

Miodownik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku.
    Mąkę przesiać z pozostałymi suchymi składnikami. Miód roztopić i ostudzić.
    Cały czas ucierając, dodawać do masy na zmianę mąkę i piwo. Na koniec dodać ostudzony miód i całość dokładnie wymieszać.
    Ciasto przelać do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (30x11cm ). Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto się upiekło.
    Ostudzone ciasto polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
  • 2. Polewa czekoladowa: Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Miód Orzechy Piwo Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować