Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

  • wyświetlono: 3263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Mięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. Ja pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem daktylowo-pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi daktyli można przygotować go z masą z kaszy mannej lub budyniową.

aniak4
  • 20 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników)

Piernik:
2 jajka
1/4 szkl cukru
125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy)
1/2 szkl oleju
1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka)
1 i 1/2 szkl mąki
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

Krem daktylowo-pomarańczowy:
150 g suszonych, wypestkowanych daktyli
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl)
1/3 szkl wody
250 g mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Polewa kakaowa:
125 g masła/margaryny
1/2 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym

  • 1. Piernik:
    1. Oddzielić żółtka od białek.
    2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
    3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C (grzanie góra-dół)

    Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy.
    Przygotowując podwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm.
  • 2. Krem daktylowo-pomarańczowy:
    1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a całość zgęstnieje. Dokładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić.
    2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku.
  • 3. Przełożenie:
    Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą.

    Polewa kakaowa:
    Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę.

    Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej z pomarańczy oraz pokruszonych ciasteczek

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopiernikboże narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Szybki piernik z kremem i powidłami

Smaczny, delikatny, mięciutki i...

sernik

Dodane przez: paolineczka

Sernik w pierniku z powidłami i kremem

Zawsze na święta Bożego Narodzenia...

Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik z cukrem trzcinowym i skórką pomarańczową

Korzenny, aromatyczny piernik tradycyjnie...

ciasto herbaciane z bakaliami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto herbaciane z bakaliami

Prosty, pyszny placek na co dzień...

Herbaciane ciasto z żurawiną

Dodane przez: PolskaGotuje

Herbaciane ciasto z żurawiną

Herbaciane ciasto z chrupiącą skórką...

Ciasto herbaciane

Dodane przez: Ola1984

Herbaciane z jabłkami

Pyszne, puszyste ciasto z kawałkami...