Herbaciany piernik

4.95 (188 ocen)

Robi się go na prawdę szybko i jest dość tani, a za to bardzo smaczny :)

Składniki:

  • CIASTO
    4 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 szkl mocnej herbaty (zimnej)
    250 g miodu sztucznego
    1 szkl oleju
    1 szkl cukru kryształu
    opakowanie przyprawy do piernika
    4 całe jajka

    MASA
    2 szkl mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    3 jajka
    cukier waniliowy
    pół łyżeczki cynamonu
    margaryna

    DODATKOWO:
    słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.95 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Ciasto

Herbaciany piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać olej i pozostałe mokre składniki (wlewać powoli alb masa się nie zważyła) Następnie dodać suche składniki, wszystko przesiewając. Dokładnie wymieszać, wylać na blachę i piec ok 45-50 min w 180*. Po upieczeniu przekroić na dwie części.
  • 2. 1 szkl mleka zagotować, w drugiej wymieszać obie mąki, cukier i jajka. Wlać do gotującego się mleka. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puch, dodać budyń, cukier waniliowy i cynamon. Utrzeć. Podzielić na dwie części
  • 3. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto piernikowe- połowa powideł-połowa masy- druga część ciasta- powidła- pozostała część masy. Wierzch można polać polewa czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować