Piernik kanadyjski

4.51 (197 ocen)

  • 20 min

Im dłużej leży, tym jest lepszy. Jest wysoki, więc może zastąpić tort.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 szkl. miodu sztucznego
    1 szkl. oleju
    1 szkl. esencji z herbaty ( 3 łyżki zalać wrzątkiem)
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki sody
    przyprawa do piernika
    Masa:
    2 szkl. mleka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1/2 szkl. cukru
    cukier waniliowy
    kostka margaryny
    1/2 cytryny
    powidło śliwkowe
Wystaw ocenę:

4.51 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik kanadyjski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem, dodać wystudzoną herbatę i reszte składników oprócz mąki, wymieszać. Na końcu dodać makę, rozlać na 3 blachy i upiec.
  • 2. Masa:
    Z mleka, mąki, mąki ziemniaczanej, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń i go wystudzić. Utrzeć kostkę margaryny, stopniowo, po 1 łyżce, dodawać budyń, a potem sok z połowy cytryny.
  • 3. Placki posmarować powidłem, potem na każdy nałożyć masę. Wstawić do lodówki.

Porady

Gotowy piernik można polać polewą lub posypać startą czekoladą deserową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować