Ciasto „Grzesiek"

  • wyświetlono: 2499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :)

aniak4
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm)
Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/2 szkl cukru
1,5 łyżki oleju
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Beza z bakaliami i wafelkami:
6 białek
szczypta soli
1 szkl cukru
4 wafelki Grześki
100 g orzechów włoskich
50 g wiórek kokosowych
100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych)
Masa czekoladowa:
3 szkl mleka
2 budynie czekoladowe
1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
6 żółtek
6 łyżek cukru
200 g masła
1-2 łyżki kakao
2 łyżki likieru/wódki (można pominąć)
1-2 łyżka nutelli (można pominąć)
Dodatkowo:
1-2 wafelki Grześki
garść posiekanych orzechów włoskich
3-4 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto „Grzesiek"

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C.
  • 2. Beza z bakaliami i wafelkami:
    Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się mleko i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao, nutellę oraz alkohol.
  • 4. Przełożenie:
    Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi wafelkami, orzechami i wiórkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomasa czekoladowanutellaboże narodzeniesylwesterwafelki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: adamonika

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe smakuje przez...

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto Marlenka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Marlenka

Marlenka - wysoki przekładaniec...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

image-0eklvqx

Dodane przez: Agnieszkaleon

Ciasto Skubaniec

Szybkie i bardzo pyszne kruche...

Ciasto Euforia

Dodane przez: Skotka

Ciasto Euforia

Poczęstowała mnie tym ciastem kuzynka....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE