Ciasto „Grzesiek"

4.46 (150 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm)
    Biszkopt kakaowy:
    4 jajka
    1/2 szkl cukru
    1,5 łyżki oleju
    1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Beza z bakaliami i wafelkami:
    6 białek
    szczypta soli
    1 szkl cukru
    4 wafelki Grześki
    100 g orzechów włoskich
    50 g wiórek kokosowych
    100 g mieszanki bakalii (można pominąć i dodać po 50 g więcej orzechów i wiórek kokosowych)
    Masa czekoladowa:
    3 szkl mleka
    2 budynie czekoladowe
    1 łyżka mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
    6 żółtek
    6 łyżek cukru
    200 g masła
    1-2 łyżki kakao
    2 łyżki likieru/wódki (można pominąć)
    1-2 łyżka nutelli (można pominąć)
    Dodatkowo:
    1-2 wafelki Grześki
    garść posiekanych orzechów włoskich
    3-4 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto „grzesiek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C.
  • 2. Beza z bakaliami i wafelkami:
    Wafelki pokruszyć. Orzechy włożyć do woreczka i rozkruszyć wałkiem do ciasta. Bakalie posiekać nożem.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodawać stopniowo cukier. Dodać pokruszone wafelki, orzechy, wiórka kokosowe i bakalie. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30 min w 180*C.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Odlać 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozprowadzić budyń i obie mąki, a następnie dodać żółtka. Dokładnie wymieszać, a później wylać na gotujące się mleko i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje a na wierzch zaczną wychodzić pęcherzyki powietrza. Przykryć szczelnie folią spożywczą (tak, żeby dotykała wierzchu budyniu - dzięki temu nie zrobi się kożuch) Odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Masło utrzeć mikserem i ciągle miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać kakao, nutellę oraz alkohol.
  • 4. Przełożenie:
    Na spód położyć bezę, posmarować ją masą budyniową (zostawiając kilka łyżek do posmarowania wierzchu). Na to wyłożyć biszkopt, posmarować resztą masy budyniowej i wierzch posypać pokruszonymi wafelkami, orzechami i wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Nutella Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Toffi.

To może cię zainteresować