Pierniczki świąteczne bez "leżakowania"

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pierniczki nie wymagają "leżakowania" są one bowiem mięciutkie ikruche, zaraz po zrobieniu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 5 szklanek
    - cukier puder: 1.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - miód: 1 szklanka
    - masło: 0.75 opakowania
    - soda: 1.5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 3 łyżki
    - lukier (różne kolory): 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki świąteczne bez "leżakowania" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika.
    Podgrzewać na małym ogniu, nie dopuścić do zagotowania. Pozostawić do
    przestygnięcia. Mąkę przesiać z sodą. Dodać jajko oraz roztopiony miód
    i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok 6-8
    godzin. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować
    cienko. Powycinać wzorki za pomocą foremek do pieczenia i piec ok 8 -
    10 min. w temp. 160'C. na złoty kolorek. Zimne pierniczki lukrować wg
    uznania. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować