Są takie przepisy na piernik i pierniczki, które wymagają czasu by smakowały nieziemsko i w 100% oddawały zapach świat. Właśnie taki jest ten przepis. Pierniczki są pyszne dopiero po 2-3 tygodniach od przygotowania.
Składniki:
Składniki :
200ml płynnego miodu
200ml śmietanki kremówki
250g cukru
250g miękkiego masła
1 kg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki przyprawy do piernika
jajko do posmarowania pierniczków
Pierniczki (do leżakowania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzyj z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Ubij kremówkę, dodaj do masy maślanej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniataj ciasto. Uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki na na 5-8 godzin. Rozwałkuj ciasto, posypując blat mąką. Wykrawaj foremkami pierniczki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 13-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Pierniczki ostudź i włóż do pojemnika. Szczelnie zamknij, nie podjadaj ! :)
Pierniczki będą pyszne po 2-3 tygodniach.
Komentarze