Pierniczki (do leżakowania)

4.47 (161 ocen)

Są takie przepisy na piernik i pierniczki, które wymagają czasu by smakowały nieziemsko i w 100% oddawały zapach świat. Właśnie taki jest ten przepis. Pierniczki są pyszne dopiero po 2-3 tygodniach od przygotowania.

Składniki:

  • Składniki :
    200ml płynnego miodu
    200ml śmietanki kremówki
    250g cukru
    250g miękkiego masła
    1 kg mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki przyprawy do piernika
    jajko do posmarowania pierniczków
Wystaw ocenę:

4.47 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Pierniczki (do leżakowania) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Ubij kremówkę, dodaj do masy maślanej i delikatnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniataj ciasto. Uformuj kulę i owiń w folię. Włóż do lodówki na na 5-8 godzin. Rozwałkuj ciasto, posypując blat mąką. Wykrawaj foremkami pierniczki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz przez 13-15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Pierniczki ostudź i włóż do pojemnika. Szczelnie zamknij, nie podjadaj ! :)
    Pierniczki będą pyszne po 2-3 tygodniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować