Świeży symbol wiosny. Kwitnąca gałąź bzu - tak mogę opisać sałatkę, która wygląda świeżo, apetycznie i kolorowo. Przepis otrzymałam od koleżanki i nie mogłam się oprzeć, aby go wypróbować.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Pierś z kurczaka podwójna
6 jajek
Kukurydza konserwowa
Pieczarki 300g
Cebula 1 szt
Masło łyżka
Przyprawa do gyrosa
Ogórki kwaszone 6 szt
Pieprz,sól
Sok z buraków 250 ml
Majonez 300 ml
Sałatka kwiaty bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Wrzucamy cebulę,dodajemy pieczarki. Smażymy Pod koniec doprawiamy do smaku solą oraz szczyptą pieprzu. Odstawiamy do przestudzenia.
1.Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa,smażymy Odstawiamy do przestudzenia.
2.Kukurydzę osączamy z zalewy.
3.Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je. Oddzielamy białka od żółtek.
Na dnie salaterki układamy kurczaka. Smarujemy majonezem następnie wykładamy kukurydzę,warstwa majonezu,pieczarki z cebulą, majonez,ogorki,majonez. Następnie dajemy żółtka starte na drobnych oczkach.
Białka dzielimy na połowę. Jedną część zalewamy sokiem z buraka. Odstawiamy na kilka minut, aż białka zmienią kolor następnie odcedzamy.
Na wierzchu sałatki rozkładamy białe i różowe białka formując kwiaty bzu. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze