Pierniczki korzenne

  • wyświetlono: 434 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Każdego roku przygotowuję dla mojej Rodziny aromatyczne pierniczki korzenne. Ten przepis sprawdza się u mnie od lat. Pierniczki można upiec w ostatniej chwili. Wystarczy im tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g miodu lipowego
- 130 g masła
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki korzenne

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną oraz miód lipowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.
  • 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesiane obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny.
  • 4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut. Życzę smacznego! :)

    * Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.

Porady

Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).
Pierniczki możemy dowolnie udekorować. Ja swoje ozdobiłam lukrem i cukrową posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikiPierniczkipierniczki świątecznePierniczki korzenne

Komentarze

Podobne przepisy

ciasteczka korzenne

Dodane przez: wiola

Korzenne ciasteczka

Doskonałe korzenne ciasteczka,...

Pierniczki.

Dodane przez: Czarek

Pierniczki

Ciasteczka korzenne na każdą okazję,...

miękkie pierniczki

Dodane przez: Cukiereczek

Miękkie pierniczki

Pierniczki po upieczeniu są od...

Ciasteczka korzenne

Dodane przez: Paulina1507

Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne jesienne umilą...

korzenne ciasteczka

Dodane przez: wiola

Ciasteczka korzenne

Pyszne, pachnące, pierniczkowe...

pierniki

Dodane przez: Michał Wrzosek

Pierniki

Zapach piernika lub małych pierniczków...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE