Pierniczki miodowo-korzenne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche, aromatyczne i słodkie pierniczki świąteczne wspaniale smakują z ciepłym mlekiem w długie, zimowe wieczory.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -25 dag miodu
    -20 dag cukru
    - 4 jajka
    -1 płaska łyżeczka sody
    -125 ml gęstej śmietany
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
    -60-75 dag mąki

    Lukier:
    -30 dag cukru pudru
    -3 łyżki wody
    -1 dojrzała cytryna
    -olejek waniliowy lub pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Ciastka

Pierniczki miodowo-korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 3/3 1. 1.Miód wymieszać z cukrem i rozpuścić w kąpieli wodnej.
    2.Do ciepłego roztworu wbić całe jajka, dodać sodę, śmietanę i przyprawy.Wsypać mąkę i wyrobić na jednolitą masę.
    3.Rozwałkować placek grubości 1 cm, wyciąć pierniczki za pomocą foremek.
    4.Pierniczki układać na natłuszczonej blaszce i piec w temperaturze 160-170 stopni C.

    Lukier:
    1.Cytrynę wyciskamy, aby otrzymać 3 łyżki soku.
    2.Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ze sobą tak długo, aż uzyskamy jednorodną masę, po czym dodajemy aromatyczny olejek, najlepiej waniliowy lub pomarańczowy.
    3.Wszystko ponownie mieszamy, w trakcie możemy dodać też kilka kropel rumu lub miodówki. Jeśli lukier wychodzi nam za rzadki, zagęszczamy go większą ilością cukru pudru.

Porady

Aby uzyskać czerwony lukier, należy dodać sok porzeczkowy, żurawinowy lub malinowy, zielony - sok ze szpinaku, pomarańczowy – z marchwi. Zamiast trzech łyżek wody dodajemy wtedy tę samą proporcję soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Imbir Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować