Najbardziej lubię jesień za to że ... można zbierać grzyby. A jak nie możesz pójść do lasu, to zawsze las może zawitać u Ciebie. Szczerze przyznam, nie wiem co to za gatunek ale smakują wspaniale.
50 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
400 g mąki pszennej
8 łyżek miodu
105 g cukru pudru
1 jajo
1 łyżka kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka syropu
Pierniczki grzybki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na syrop zagotować, mieszając poczekać, aż delikatnie zacznie gęstnieć.
Miód, cukier puder, łyżkę wcześniej przygotowanego syropu i przyprawę do piernika podgrzewać, mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Wystudzić.
Mąkę wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną, połączyć z masą korzenną i jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części. Z jednej części ciasta uformować kulki /12g/, delikatnie spłaszczając spód, jako podstawę kapelusza.
Z drugiej części ciasta formować nóżki do grzybków /12g/.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Z kapeluszy wydrążyć nożykiem małe otworki, tak, aby umocować w nich nóżki.
Z białka i cukru pudru przygotować lukier, dokładnie ucierając.
Tak przygotowanym gęstym lukrem przykleić nóżki do kapeluszy.
Sokiem z cytryny rozrzedzić resztę lukru, tak, aby grubym pędzelkiem pokryć nóżki grzybków.
Końcówki nóżek posypać makiem.
Zostawić na kratce do całkowitego wyschnięcia lukru.
Pierniczki skruszeją po około 7 dniach.
Komentarze