Piegusy z daktylami i amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mak zalewamy zimną wodą, zbieramy paproszki i osączamy na gęstym sicie. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień lub kilka godzin wcześniej. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
2.Masło roztapiamy. Daktyle kroimy w paski, orzechy siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem na puch, wciąż ucierając dodajemy po łyżce maku i mąki. Następnie wlewamy letnie masło i ucieramy jeszcze kilka minut. Dodajemy amarantus, daktyle i orzechy. Wlewamy alkohol i starannie wszystko łączymy.
3.Ciasto można piec w większej formie keksowej lub w kilku mniejszych foremkach. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i w małych foremkach pieczemy ok. 40 minut, w większej formie - od. 50 minut. W obu przypadkach sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Kiedy wystygnie oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze