Piegusy z daktylami i amarantusem

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, a w sumie małe ciasta, bardzo Świąteczne i bardzo bakaliowe.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 2 szklanki
    - amarantus: 0.5 szklanki
    - mak: 1 szklanka
    - jajka: 4 sztuki
    - masło: 150 gramów
    - rum lub wódka: 50 mililitrów
    - daktyle: 6 sztuk
    - orzechy laskowe: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piegusy z daktylami i amarantusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegusy z bakaliami 1. Mak zalewamy zimną wodą, zbieramy paproszki i osączamy na gęstym sicie. Najlepiej, gdy zrobimy to dzień lub kilka godzin wcześniej. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  • Piegusy z bakaliami 2. Masło roztapiamy. Daktyle kroimy w paski, orzechy siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem na puch, wciąż ucierając dodajemy po łyżce maku i mąki. Następnie wlewamy letnie masło i ucieramy jeszcze kilka minut. Dodajemy amarantus, daktyle i orzechy. Wlewamy alkohol i starannie wszystko łączymy.
  • Piegusy z amarantusem 3. Ciasto można piec w większej formie keksowej lub w kilku mniejszych foremkach. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i w małych foremkach pieczemy ok. 40 minut, w większej formie - od. 50 minut. W obu przypadkach sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Kiedy wystygnie oprószamy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować