Drożdżowe piegusy z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Idealne nie tylko na deser, ale także na śniadanie do kubka gorącego kakao lub z mlekiem. Można je zabrać ze sobą do pracy lub spakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mąki,
    - 2,5 dag drożdży,
    - po 3/4 szklanki letniego mleka,
    - 2 łyżki masła lub margaryny,
    - 4 łyżki cukru,
    - łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
    - ok. 1/3 szklanki rodzynek,
    - 1 jabłko,
    Ponadto:
    - 2 łyżki mleka i łyżeczka masła do posmarowania ciastek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Ciastka

Drożdżowe piegusy z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wraz z łyżką cukru i mąki rozpuść w letnim mleku, odstaw do wyrośnięcia.
    Masło (margarynę) rozpuść, ostudź. Rodzynki opłucz, osącz. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    Resztę mąki przesiej do miski, dodaj resztę cukru, wlej rozczyn i ostudzone masło, dodaj esencję waniliową (lub cukier waniliowy).
    Dodaj 3/4 rodzynek i starte jabłko, wyrób elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Z ciasta uformuj wałek, podziel go na ok. 10 kawałków. Z każdego kawałka uformuj kulę, spłaszcz, wbij po kilka rodzynek,
    układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte piegusy posmaruj mlekiem wymieszanym ze stopionym masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, piecz ok. 20 minut na złoty kolor.

Porady

Do ciasta możesz dodać także 2-3 łyżki posiekanych orzechów, a upieczone już piegusy posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować