Piegusek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moje ulubione ciasto w sezonie truskawkowym,jest w miarę przystępne i pyszne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżki kartoflanki
    2,5 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szkl maku

    pół kg truskawek

    pianka:
    600 ml kremówki 30%
    2 galaretki truskawkowe+2 galaretki na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Piegusek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Pod koniec ubijania dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem.Dosypujemy mak i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.Blachę wykładamy papierem do pieczenia,przelewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok.30 minut.
    2.Truskawki myjemy,większe kroimy na pół,mniejsze zostawiamy w całości.
    3.2 galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody,odstawiamy do przestygnięcia.
    4.Kremówkę ubijamy,strużkiem dolewamy tężejące galaretki,na biszkopt smarujemy cienką warstwę kremówki na to układamy truskawki i zalewamy pozostałą śmietaną na wierzchu robimy widelcem ozdobne rowki odstawiamy do zastygnięcia.
    5.Pozostałe galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu,odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia,polewamy wierzch ciasta,wkładamy do lodówki.

Porady

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuszczamy go na ziemię co sprawia że biszkopt nie opada.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować