Piegusek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Pod koniec ubijania dodajemy przesiane obie mąki z proszkiem.Dosypujemy mak i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.Blachę wykładamy papierem do pieczenia,przelewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok.30 minut.
2.Truskawki myjemy,większe kroimy na pół,mniejsze zostawiamy w całości.
3.2 galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody,odstawiamy do przestygnięcia.
4.Kremówkę ubijamy,strużkiem dolewamy tężejące galaretki,na biszkopt smarujemy cienką warstwę kremówki na to układamy truskawki i zalewamy pozostałą śmietaną na wierzchu robimy widelcem ozdobne rowki odstawiamy do zastygnięcia.
5.Pozostałe galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu,odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia,polewamy wierzch ciasta,wkładamy do lodówki.
Porady
Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuszczamy go na ziemię co sprawia że biszkopt nie opada.
Komentarze