Piegusek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatne ciasto z samych białek z truskawkami. Polecam :-)

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kostki margaryny
    1 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru
    1 szkl białek
    1 szkl suchego maku
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200 gr świeżych truskawek
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piegusek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku, odstawić do wystudzenia.
    Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ponownie ubić na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać cukier z wanilią, mak, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie delikatnie wymieszać mikserem bądź łyżką.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do tortownicy. Z truskawek usunąć szypułki, umyć je, osuszyć i przekroić na pół. Połówki wcisnąć na wierzch ciasta.
    Piec w nagrzanym do 200stC 30-40 minut. Piekłam funkcją góra-dół z termoobiegem. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Składniki podane na ok 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować